Hamba Allah yang istimewa

Pusat Latihan Orang Kurang Upaya, Bangi memberikan pengetahuan istimewa kepada saya petang tadi. Saya hadir ke situ untuk mengambil kaki palsu Fairus, anak saudara kepada isteri. Kaki palsu yang telah ditempah oleh Fatimah adik ipar saya seminggu lepas. Anaknya Fairus mengalami kecacatan pada kaki kiri setelah terlibat dalam satu kemalangan jalan raya beberapa tahun lalu. Akibat kemalangan itu Fairus tidak dapat bergerak dengan sempurna. Fatimah ibu kepada Fairus mengharungi kepayahan anaknya demi masa depan agar cerah dikemudian hari telah memohon kaki palsu dari Jabatan Kebajikan Masyarakat. 

Kerana Fairus saya dapat mengenali bengkel membuat kaki tiruan itu dan dapat berkenalan dengan Haji Hajarudin yang telah bersara wajib ketika usia 56 tahun empat tahun lalu. Kini Haji Hajarudin menyambung tugas itu secara kontrak.

Dalam usia 60 tahun Haji Haja mampu menjadi pereka kaki tiruan disamping mengajar kepada pelatih-pelatih di situ bagaimana menghasilkan anggota tiruan untuk insan-insan kurang upaya.

" Dah lama saya kat sini, banyak kisah yang saya temui", kata Haji Haja ketika memulakan bicara. Beliau begitu ramah dengan saya. Setelah saya memberitahu nama seorang rakan yang bertugas sebagai Pegawai Kebajikan Masyarakat di Kedah, sesi sembang kami menjadi lebih ramah kerana Haji Haja mengenalinya.

Kebanyakkan mereka yang menempah kaki dan anggota palsu lain setelah mengalami kemalangan. Paling mengkagumkan saya, ialah pelatih-pelatih di situ merupakan belia-belia OKU. Mereka membuat anggota tiruan yang ditempah oleh OKU di seluruh negara.

Ketika berada di situ dalam masa yang singkat memberi peluang kepada saya melihat bagaimana pelatih-pelatih membuat anggota tiruan. Simpati kepada mereka datang dalam hati saya. Mereka tidak minta dijadikan begitu. Namun dengan bantuan anggota palsu membolehkan mereka berdiri untuk menjalankan amali yang diberikan oleh Haji Haja. Walaupun mereka tidak mampu berdiri bagi jangkamasa lama, tetapi sudah boleh memberikan keyakinan untuk berdikari.
Melihat pelatih di situ menempuh kehidupan mereka, keinsafan yang amat mendalam lahir dalam diri saya.
Ulasan

Ayufarhanah berkata…
mmm..Dugaan Allah..

Catatan popular daripada blog ini

Apa yang kita harapkan?

Papan tanda, dinding rumah pangsa dengan iklan haram

Anak yatim